Podporuje nás:

Královéhradecký kraj
MŠMT
ČRDM
obce Dolany
Obec Dolany
Chvalkovice a Říkov
Podporuje nás

Letní táboření kmene Tate Osmaka na Zátoce

(5.12. 2018)

Letní táboření kmene Tate Osmaka na Zátoce

foto

Na tábor se musí těšit snad každý, rodiče si na pár dní odpočnou od dětí a děti si užívají prázdnin. Jako každý rok jsme i my odjeli tábořit na Zátoku. Téma letošního tábora byl „Rok“. Stihnout celý rok za jeden tábor je skoro nadlidský výkon, ale my jsme to zvládli. Co jeden den to jeden měsíc v roce. Například hned v lednu jsme si postavili sněhuláky, kteří vydrželi i při srpnových vedrech. Jelikož nám sněhu napadalo požehnaně, tak jsme zkusili skupinové běžkování, byla to veliká dřina, ale všem týmům se nakonec podařilo dorazit do cíle a nikdo nám na trati neumrzl. A v květnu nás navštívila překrásná Květena a všechny přiměla poznávat rostliny, které rostou kolem celého tábořiště. Stále se něco dělo. Nevynechali jsme české tradice jako průvod Tří králů, Velikonoce, příchod Mikuláše, Vánoce a oslavu Nového roku. fotoAle nezapomínali jsme na pohodu. Třeba srpnový den byl odpočinkový, každý si mohl dělat, co chtěl: dočíst rozečtenou knihu, hrát hry, něco si ušít, korálkovat nebo se jen poflakovat. Nebo v červenci jsme měli poznávací zájezd. Nad Zátoku přejel velký autobus, který náscelý den vozil, abychom toho viděli co možná nejvíce. Byli jsme v Dřevíčském mlýně, v muzeu Merkuru, v muzeum papírových modelů a dokonce nás autobus vyvezl až pod rozhlednu na Signálu, která je v těsné blízkosti předválečné linie těžkého opevnění. Počasí nám po celý tábor přálo a o to víc jsme si tábor mohli užít. No bylo toho spousta a tábor utekl jako voda.

 

foto

 Letní táboření má vždy nějaké téma a k týpím se nejvíce nabízí fotoindiánská tématika, ale proč si hrát na něco, čím jsme a co velmi dobře umíme a to je právě život v týpí. Stává se nám na pár dní stávává domovem, obývákem, dětským pokojem, ložnicí, kuchyní, dřevníkem i kotelnou. Týpí „stan“ domyšlený do nejmenších detailů (v lakotštině "tipi" znamená „obydlí") – představuje opravdový požitek a poskytuje naprostý fotokomfort,  který zaručuje lining bez kterého by oheň spíše kouřil, než hořel a hřál. Týpí bez ohně je jako člověk bez srdce. Vrcholem dokonalosti je ozam který slouží k odrazu tepla a usazování studeného prachu a popela vystupujícího z ohně, který by dopadal do interiéru týpí. Kdo jednou pocítil atmosféru týpí se vším, co k němu patří včetně zvyků, hořícího ohně a pohostinnosti majitelů, zanechává v něm nesmazatelný otisk. 

foto

Během táboření nás celým dnem provází buben. Bez něj si fotonedokážu náš letní tábor představit. Ráno probouzí táborníky Psí bojovník bubnováním a pokřikem „éééyap“, pak se zpívá ranní píseň. Buben nás také přivolává ke každému jídlu, na které se vždy všichni těšíme. Buben oznamuje že se budou hrát hry. Buben nás dokáže rychle svolat v případě nebezpečí, nebo pohladit pomalým rytmem při zpívání večerní písně, kdy zaznívá buben v ten den naposledy. Musím říci, že zpívání večerní písně je jeden z mých nejoblíbenějších okamžiků každého dne na táboře. Koukáme se na nebe, kde na nás z dálky svítí hvězdy a my se loučíme s krásným dnem s  přáním všeho dobrého do dalšího dne pro všechny naše příbuzné – mitákuje oyasin.

fotofoto foto

Sabča a Waštélaka

 

design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net