Podporuje nás:

Královéhradecký kraj
MŠMT
ČRDM
obce Dolany
Obec Dolany
Chvalkovice a Říkov
Podporuje nás

Výlet za dominantami Náchoda

(26.11. 2009)

Aneb jak to viděla a sepsala Želvička

Sraz u náchodské radnicePodzimní prázdninový pátek (30.října) jsme se sešli u radnice na náchodském náměstí v hojném počtu. Po společné fotce s náchodským zámkem, jsme se vydali směr tato pamna náměstíátka. Ale k lítosti všech, se tento objekt nachází na kopci a přímo z náměstí k němu vede nespočet schodů.

Po udýchané cestě nahoru, nás čekali medvědi-Ludvík a Dáša. Po krátkém občerstvení u nápojového automatu, paní průvodkyně zavelela k prohlídce Piccolominské expozice v prvním patře zámku. Nikdo z domácích strašidel nám nezatopil v krásných kachlových kamnech a tak po chvilce námi začala třást zima. Ale i přes to, jsme naslouchali výkladu o historii zámku a vystavených exponátech. Někdy se paní průvodkyně divila, jak známe historii, až pak z některých vylezlo na povrch, že na prohlídce zámku nedávno byli! Na konci prohlídky nás ještě čekal výstup na zámeckou věž. Sice to byla další fuška, ale ten výhled do kraje…jen Z náchodského zámečkukdyby nefoukal ten protivný studený vítr, tak by jsme tam zůstali jistě déle.To už na nás dole čekalo krátké cvičení na zahřátí. A už jsme si to štrádovali na hodinovou pauzu na oběd. Někdo měl chuť na řízek, jiný na svíčkovou, ale nakonec jsme snad všichni skončili ve vietnamském bistruVlka v roli našeho průvodce. Po půl druhé se
u "ťongů" zjevil Vlk na baštu. Jak jinak, dělal u oběda opičky a málem vyhnal cizí návštěvníky bistra.

Poté jsme se odebrali na další tajemné místo………náchodskou teplárničku.Tentokrát jsme měli pana průvodce-Vlka. Po přivítání paní vrátné ,,Řehtačky“, si všichni museli z bezpečnostních důvodů nasadit bílé přilby-vypadali jsem jak horníci. Jen sfárat! A opravdu! Přišli jsme do zauhlovací části, kde nám Vlk předvedl názornou ukázku, jak kdysi jezdil po přepravovacích pásech-lenoch jeden! Po této části někteří opravdu vypadali, jako když právě vyfárali z dolu-oblečení samá čmouha od uhlí. Člověk by ani neřekl, co se v takové výrobně páry a elektřiny skrývá za různá hejblátka-nespočet trubek, knoflíků, ventilů, uzávěrů a všeho možného a nemožného. A ten velký kotel velikosti čtyřpatrové budovy, turbína, která hlučí tak, že neslyší človíček ani sám sebe, no k nevíře!!! A tohle skoro všechno se v této době dá ovládat od stolu s počítačem! Pohledem zespoda na vysoký komín skončil náš prohlídkový den po dominantách Náchoda. Doufám, že se všem líbil tak jako mě!!                                                                                                                                                   

Želva

 Vlk alá průvodce po teplárněpo teplárně chodíme, jen se všemu divímejak jsme maličkýýýýýý


design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net