Podporuje nás:

Královéhradecký kraj
MŠMT
ČRDM
obce Dolany
Obec Dolany
Chvalkovice a Říkov
Podporuje nás

Můj návrat do minulosti...

(31.7. 2009)
Můj návrat do minulosti …

Nastala chvíle, na kterou se už dlouho chystám. Vrátit se v čase o třicet roků a podívat se do míst, kde jsem sloužil socialistické vlasti do roztrhání těla. To pro ty co jsou mladší - vojenská služba, kterou nám strana a vláda sebrala dva roky života a snažila se z nás vytvořit vojáky (ze mne vytvořila průzkumníka).
Skončil nám náš bezva tábor a mě ještě zbývá pár dní, než zase půjdu vydělávat korunky do té naší teplárničky. Naplnil jsem s Hanou vytuněného zabahněného Kaldu stanem, něco na sebe, poučil svého navigátora  trasou (Bobíka), doplnil nádrž palivem a vyrazil na cestu. Svoji cestu jsme označovali opadávajícím bahnem a s větrem v zádech mastili povolenou rychlostí (ha ha, já !! ) do těch míst.
Aha, vy ještě nevíte kam? ŽATEC!!! Jak já to město v té době proklínal!!! I když královské město, všechno otlučené, staré...
Benzínka, kafe, Bobík bobek a loužička. Hele, Praha. Honem kolem ní směr Chomutov. Odbočka, další a………Žatéééc.
A jsem v koncích. Kde zaparkuju ? Aha, tady je místo. Tak a jdeme na to , machruju že si to tady pamatuju a vyrážím ke kasárnám. Jo, tak tady jsem se netrefil (stále dělám že vím kam jdu), vím, že to je o ulici dál. Není! Tak jo, najdeme výchozí bod – náměstí, vždyť jsem průzkumník !! Jé, támhle je. Tady začíná moje překvapení a změna mého názoru na to město. Náměstí jak z obrázku, opravené omítky i v bočních uličkách. Prolezli jsme snad všechny. Že tam je tolik náměstíček, krámků, morových sloupů jsem netušil.
Cestu už nemusím hledat, sama se vybavuje. Pár přechodů pro chodce a jsem tam, kde dva roky musel být můj domov. Hospůdka na rohu, kam jsme si v noci chodili do várnic pro pivo a už jsou tady. Kasárny. Jsou přestavěné na byty, ale jsou to ony. Chodíme kolem, já vykládám, tady tudy jsme utíkali, tudy se lezlo po hromosvodu na jedno točený, támhle to a tohle. No jo no.
Pro vaši představu, byli jsme rota týlového zabespečení a stav byl asi čtyřicet kousků mužných těl. Baráček o něco větší než je dolanská škola se dvorkem uprostřed, který i slimák přelezl za slabou hodinu. Co kdybych se na něj podíval? Vrata tady jsou stále stejná ale není na nich klika!! Opatrně do nich strčím …. otevřeno a jako zloděj jdu dovnitř.
Dobrý den, začnu koktat na pár člobrdů co sedí kolem stolu. Já, víte, já hm tady to, víte, tentonoc, sloužil. Jo, v pohodě lepý borče, jen se tady koukni. Koukám, vzpomínám a až teprve venku !!!! Nemám fotku !! Jednu ze dveří a ven.
Na noc jsme se ubytovali u nedaleké Nechranické přehrady, druhý den do Karlových Varů na kukandu. Vychrupat a domů.
Jestli někdy pojedete kolem, tak se do Žatce mrkněte. Je to fajn, že tak udržovaná města máme u nás, doma.

Vlk

náměstíkasárnadvůr


design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net