Podporuje nás:

Královéhradecký kraj
MŠMT
ČRDM
obce Dolany
Obec Dolany
Chvalkovice a Říkov
Podporuje nás

Tábor 2009, aneb jaký byl?

(31.7. 2009)

Tábor 2009, aneb jak prožít celý rok (Z deníku naši zi)

Den první 10.7. - příjezd na tábor
Tak tento rok utekl jako voda a zase sedím na posteli a začínám první táborový den.
Tak tedy. První den jsem přijela tradičně v 15hod. Dovezla jsem s sebou 5kg buřtů, co poslala Šárka, a taky velkej mrak. Takže jsem vyložila zavazadla, mamině dala páá a začalo pršet. Slejvák trval asi 10 minut, ale pak svítilo celý den sluníčko. Tak jsem si udělala rám, nastěhovala se a po dlouhém přesouvání a přemýšlení jsme konečně začali bydlet. Týpí obývám s Gnaškou (manželská postel), Waštelakou, Šárkou, Rybkou a Markem. Dalo to práce, ale nakonec jsme bydleli.

Den druhý 11.7. - leden
Jo, slyšíte dobře - každý den je totiž jiný měsíc. Tak tedy, dopoledne sněžilo a my jsem si postavili sněhuláky. Byla poměrně sranda - balónky, na to sádra, nechat zaschnout….a bouch. Ne, to byl vtip, pak jsme je postavili před týpí, aby mohly hlídat. A ještě před tím k nám dorazili Tři králové. Odpoledne jsem se připravovali na Pow Wow, které se konalo večer….
Vláda dnes patřila lednu Cvrčkovi. Narozeniny měl Waštélaka a Keliška.

Tři králové - Vlk, David a Waštélaka.Jak se staví sněhuláci v létě...Želvička a její týpko staví sněhuláky...

Den třetí 12.7. - únor
Dneska vládl Činkši. Dopoledne byl biatlon. Na nohy jsme si přivázali stoletý běžky a museli jsme běžet. Pak jsem zalehli a snažili se střílet. Opět jsme se postavili a ,,během‘‘ se vrátili do cíle. Odpoledne byla dražba a následoval masopustní průvod. Já + Žížala a Gnaška jsme šly za tři slepé myšky ze Shreka :-D. Jeli kolem nás cyklisti a absolutně nechápali. A vo tom to je. K večeru jsem si zazpívali s kytarou, šli si popovídat k nám do týpí (já opět křesala). Narozeniny měla Mašinka. A pak jsme šli spinkat. Hurá!!!

Masopustní průvod v Zátoce.Dáda jako sličná slečna na varině.Zastávka u týpka Vlka.

 Závěrečné vyhodnocení biatlonu.Předávání medailííí...Forest a Dáda při sportu...

Den čtvrtý 13.7. - březen
Dneska vládla Želvička. Dopoledne jsme pletli pomlázky, které byly poté užity k dobrému odpolednímu šlehání a barvili jsme vajíčka… no měli jsme prostě Velikonoce. Narozeniny měla Gnaška, Oslík, Káťa a Kemo.

Pletení pomlázek na koledu.Velikonoční vajíčka...Velikonoční pletení pomlázek.

Den pátý 14.7. - duben (buden)
Dnes vládla Mašinka. Ráno jsme zpívali večerní píseň, Vlk se oblékl obráceně a mluvil pozpátku. Snídali jsme bez lžic (křupínky s mlíkem). Dopoledne jsme se převrátili. Kluci byli holky a holky byly kluci. Byla promenáda dam a soutěž o TOP hnusák :-D. Oběd už se jedl normálně. Sláva. Po obědě se vyráběli čarodějnice, lampionky a točící se koule (pojky). Potom čistili (někteří) potok. Nafoukl se bazén a skákalo se - v oblečení, ale bez bot. Dále následovala výuka točení koulema :-D. A na závěr dne byl průvod lampiónový, pálili se čarodějnice a hřeb dne byla ukázka profi točení se zapálenými pojkami (řetězy, vějíři). Dnes se narodili Vlk, Culík a Jehla.

naše slečnypánovétočeníKačka v akci...

Den šestý 15.7. - květen
Dneska vládla Rybka. Celý den pršelo…. V odpoledních hodinách nám do tábora hodili vzkaz vojáci (8.5. den vítězství). Takže se utvořili výzvědné skupiny a šlo se na výzvědy. Několik lidí zůstalo v základním táboře. V noci nás čekaly hlídky.
Narozeniny měli Niks, Žížala, Dáda a Špidla. Klidnou dobrou noc….

Den sedmý 16.7.- červen
Dneska vládl David. Dopoledne nás přepadli vojáci. Mně bylo špatně, takže detaily moc nevím. Podstatné je, že jsme se ubránili. Poté co jsme je pochytali, byla přehlídka. Vlk s dvojčetem (dřevěným samopalem na Téře), vojáci civilní obrany a skupinka pionýrů. Odpoledne se otevřela plovárna s Pamelou Anderson. Byla fakt kouzelná. Dále se činnost uvíjela neuvíjela. Bylo osobní volno na zotavování marodů. K večeru byl festival Rock for Indoš (Cetky, Chňarex, Sabča a přijela i Šárka). Poté co odjeli vojáci (na fesťák tu ještě byli), se konala véča a dostali jsme vysvědčení. Na závěr dne bylo letní kino a promítala se Manituova bota. Narozeniny měla Píšťalka a Smajla.

Bojové nasazení...Vlk a jeho zbraň!

Den osmý 17.7. - červenec
Dneska vládl Vlk. Ráno hnedka u snídaně jsme se dozvěděli, že pojedeme na výlet. Zpráva to byla silně radostná, protože v táboře ještě schnulo květnové bahno...nasedli jsme na vlak do Opočna. Největší hvězda byl Bobík, šel (nesl se) celou prohlídku zámku s námi. Narozeniny měla Sabča a Cecilka.

Naři dokumentaristiSpolečné fotoJá tam teda nevlezu!

Bobík

Den devátý 18.7. - srpen
Dneska vládla Jehlička. Jelikož byl hlášený déšť, celé dopoledne se dělalo dřevo. Odpoledne nepřišel déšť, nýbrž průtrž mračen...takže jsme měli vytopené týpí. Ale jelikož záchranné práce mohly začít až doprší, tak se otevřel Hawai klub a bar. Míchaly se koktejly, koupalo se v bazénkách. Po dlouhé době konečně přestalo pršet a mohlo se začít uklízet. Vybírali jsme vodu z ohniště a ždímali jsme trávu. Za den se z našeho týpí vyneslo tak 100 kýblů vody. Večer už naštěstí bylo vše uklizeno a zvládli jsme to dobře.
Narozeniny sem měla já a Forest.

Den desátý 19.7. - září
Dneska vládla Culík. Dopoledne nám začala škola. Měli jsme něminu, matiku, výtvarku a literaturu. Napsali jsme si první písemky, dostali první známky. A začaly přípravy na rodiče, neboť byl návštěvní den. Narozeniny měli Mates, David a Pýžo.

Alles guteIgor HnízdoTo je ale pořádek !!!!

Den jedenáctý 20.7. - říjen
Dneska vládla Káťa. Dopoledne se připravovala lovecká stezka... Po poledňáku se za námi přišel podívat myslivec. Vyprávěl nám o zvířatech v lese, o redukci počtů, o době lovu atd. Protože to byl puškař (výrobce pušek), tak nám vyprávěl i o zbraních. Některé nám ukázal a z brokovnice jsme si mohli i vystřelit. Potom následovala lovecká stezka. Narozeniny měli Želva, Hoblinka a Láďa (ale ten nebyl na táboře).

Přednáška o zbraníchMěli jsme možnost zastílet siŽelvička v akci

Den dvanáctý 21.7. - listopad
Dneska vládl Niks. Dopoledne jsme se vydali na pietní průvod na okolní hřbitovy. Výpravy šly do Skalice, Hořiček, Chvalkovic a Třebešova. Každá skupinka si vybrala dva hroby a na nich zapálila svíčky. Odpoledne, když se všichni vrátili, najedli a odpočinuli si, začali jsme dlabat melouny, aby byly správné dušičky. Každé týpí si vydlabalo svého ducha. Byla to sranda. Večer, když se setmělo, začali jsme se pomalu scházet u šapita. Připravili jsme si bílé obleky, aby se mohl konat pietní průvod. Ještě předtím, než jsme vyšli, jsme si vyprávěli o hrobech, které jsme dopoledne zvolili. Potom jsme se vydali na cestu k pomníku nad táborem. Cesta byla osvětlená svíčkami a hrob taky. Bylo to tajemné, ale hezké. Každý jsme dostal na památku ducha. Narozeniny měl Cvrček, Ježek, Mezikus a Tomáš.

Příprava pietního průvodu...Keliška a Píšťalka zahalené v bílémDuch

Den třináctý 22.7. - prosinec (první část)
Dneska měl vládu Waštélaka. Ráno na nás v šapitó čekala ponožka plná bombónků od Barborky. U snídaně jsme psali dopis Ježíškovi. Celé dopoledne jsme se učili důležitou složku první pomoci, a to resuscitaci...Užívali jsme si tepla, slunili se, hráli pinec. A všem bylo dobře. Taky chodil Mikuláš. Potom jsme šli připravovat výzdobu na večer. Sehnal se stromek, dělaly se řetězy, svícínky, smažil se kapr aj. Navěšelo se to na stromek, udělala se slavnostní tabule (i cukroví bylo) a už jsme šli hodovat. Nakonec přišel ještě Ježíšek a donesl nám spoustu dárečků. Narozeniny měl Činkši a Rybka.

Den čtrnáctý 23.7. - prosinec (druhá část)
Dnes byla druhá část prosince. Dostali jsme za úkol, ten poslední celý den si pořádně užít. Takže už od posnídaně se hrálo ringo, chodilo se po šňůře, později jsme se mohli jít koupat a hlavně se rozjely cancáky. Celý den se ubíral pohodovým směrem. Odpoledne začaly přípravy na závěrečný sněm, zasedla ROP a Forest zkoušel péct trdla...Jakmile začal sněm, začalo bouřit a asi po 15min přišel přívalák. Schovali jsme se do šapita a ve všech byla malá dušička. Ale nějak se to zvládlo. Když bylo uklizeno, přišel další přívalák. Ten už jsme nezvládli. Asi po 2,5h práce a vynášení vody, jsme to vzdali a začali jsme se klouzat po bahně, koupat v bazénku a prostě si užívat. Voda nevoda, déšť nedéšť. Následovala silvestrovská oslava. Byl ohňostroj, přípitek a pak už jsme se hladoví jak psi vrhli na jídlo. Lepší chleba jsem ještě nejedla… Potom náčelníci týpí rozbalili dárky, které včera dostali. Byla to létající přáníčka. Každý si napsal co si přeje a chtěli jsme je poslat. Ale jelikož začalo zase pršet, tak z toho nic nebylo. Poslalo se alespoň jedno zkušební. Vypadalo moc hezky. A pak se rozjel silvestrovský mejdan ve velkém stylu...

Sněm kmene v prosinci.Želva přichází, aby zapálila slavnostní oheň.Toto je světlo.....

Den patnáctý 24.7. - odjezd domů
Dneska sem se probrala poměrně brzo, v poměrně mokrém týpí... Po snídani jsme si ještě užívali posledních volných chvil v Zátoce. Sbíraly se poslední zápisy do cancáků. Tak se dopoledne zvolna překulilo a před námi byl o5 boj zvaná balení…Každý znechuceně rval do bedny jeden kus oblečení za druhým….až bylo sbaleno a pomalu se začali sjíždět rodiče...

Poslední pohled na tábořiště...Ještě se rozlédnout.A už jen s modrou oblohou...

Jak takhle sedím u počítače a zpětně píšu co se dělo, tak se mi po táboře stýská. Docela bych se vrátila do Zátoky. A stýská se mi. Bylo to s vámi moc fajn.

Zi












design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net