Podporuje nás:

Královéhradecký kraj
MŠMT
ČRDM
obce Dolany
Obec Dolany
Chvalkovice a Říkov
Podporuje nás

DRACI NAD VESNICÍ

(21.10. 2015)
O tom, že počasí přeje připraveným, není pochyb. My jsme připraveni byli a počasí v pátek 2. 10. 2015 bylo to nejlepší, jaké jsme si mohli na naši akci „Drakiádu“ přát. Sluníčko krásně svítilo a hřálo, větřík se s blížící se 16. hodinou zesiloval a na hřišti v Dolanech se začali scházet účastníci akce „Draci nad vesnicí“. Přišli velcí, malí, maminky, tatínkové, strýčkové i tetičky, ale asi nejdůležitější byli právě ti draci. Krásně barevní, nápaditě vyrobení s pomocí dospělých či bez ní, s láskou fotokoupení, když se nedostávalo času nebo nápadu, papírový, igelitový, zkrátka přehlídka to byla parádní.

V úvodu akce nás jménem pořadatelů (kmen Tate Osmaka a ZŠ a MŠ Dolany) velice srdečně přivítal Jiří Waštélaka Plšek, seznámil nás s organizací a možností občerstvení, zajistil příjemnou hudební kulisu a popřál nám mnoho štěstí a dobrý let.foto Jelikož jinak pouští draka předškoláček a jinak velký školák, soutěž v létání byla rozdělena na 3 věkové kategorie: děti z MŠ, 1. - 3. třída, ti ostatní. 

Po krátkém zkušebním letu, kdy se celé hřiště proměnilo ve startovací dráhu všech draků, zaplnilo se soutěžícími a jejich pomocníky, nastává ten vzrušující okamžik… Jde se soutěžit a předvést toho svého dráčka v plné kráse. Nejdříve školkáčci. Tvářičky zčervenalé větrem i vzrušením pobíhají po fotohřišti s provázkem a snaží se, aby ten jejich dráček vyletěl co nejvýš. Ta úplně malinká soutěžící jen poslušně následuje běhající babičku, které se nedaří igelitového „krtečka“ dostat do vzduchu. A to už přichází prostřední kategorie závodníků, stejně zčervenalá, jako jejich mladší kolegové. I tady je na co se dívat. Někomu „to“ létá samo, někdo musí hodně běhat, ale jsou i tací, kteří zjišťují technické závady a už je skoro jasné, že z letu nic nebude, očka vlhnou a první slzička se dere ven, jenže…. Je to jako v pohádce, přichází …. Nikoli kouzelný dědeček, ale kouzelný kamarád předškoláček, který ochotně půjčuje svého dráčka, fotoprotože kamarádi si přece pomáhají… A je tu poslední kategorie starších dětí. Nakráčeli s hrdostí a stejným vzrušením jako jejich mladší kamarádi. A to to létalo. Draci byli určitě vidět až v Jaroměři, jak byli vysoko. A ty originální nápady s tvary a barvou… až se chtělo zpívat se skupinou Oceán – hvězdu, na nebi máš…

Je tu vyhlašování výsledků a předávání cen. Náčelník se ujímá slova a předávají se sladké odměny. A kdo vyhrál? No přece všichni! Někdo měl s dráčkem nejvyšší let, někoho dráček měl nejdelší ocas, další dráček měl nejkratší přípravu k letu, někdo měl dráčka originálně vyrobeného, někdo měl za dráčka nejhezčího krtečka a tak podobně byl oceněn každý účastník této krásné akce, každý si odnesl něco na památku…

Pomalu se šeří, draci většinou odpočívají a přichází čas na to obyčejné sousedské povídání a dětské hry. Děti i dospělí zde ukázali, jak je důležitá sounáležitost a pomoc mezi lidmi i mezi dětmi, udělat si čas a alespoň na chvíli se zakloněnou hlavou nemyslet na starosti všedního dne a jen se dívat k nebi, jak si tam ti dráčci pěkně poletují a radovat se společně s dětmi. A tak to má být.

S přáním „PILOTI VŠECH DRAKŮ, SPOJTE SE“ se těšíme na příští podzimní „Draci nad vesnicí“.

foto foto foto

 

 

 

 

Jelena Fejfarová učitelka v MŠ Dolany

design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net